Pamje tmerri të Shkodrës së vitit 1912 (Video)

18.04.2014 20:26 - Këto çka do të shihni janë pamje tmerri të Shkodrës në prillin e vitit 1912, në vazhdën e bombardimeve të zgjatura gjatë një rrethimi nga forcat serbo-malazeze, në Luftën e Parë Ballkanike.

Lexo mė shumė

Arsim & Kulturë

Rifillon jetën “Jeta e Re”

Prishtinë, 23.03.2010 17:21

Sot në ambientet e Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës u promovua numri më i ri i revistës më të vjetër  letrare në Kosovë  “Jeta e Re”, pas një pauze prej katër vitesh.
Kjo revistë është themeluar nga bardi i poezisë shqipe Esat Mekuli, i cili ishte njëherësh edhe kryeredaktori i parë i saj.

Argon Gashi me këtë rast tha se revista “Jeta e Re” në fillimet e saj kishte mbledhur rreth vetes ajkën e letërsisë dhe kulturës shqiptare. Poet, prozatorë e studiues u mblodhën rreth saj për të lënë gjurmë në kohë dhe etapa të ndryshme.

Synim i kësaj reviste është promovimi i studiuesve të rinj, por pa i harruar edhe studiuesit më të vjetër të cilët kanë kontribuar për vite të tëra në fushën e letërsisë.
“Jeta e Re” ka ruajtur formën dhe përmbajtjen ku çdo shkrim është i ilustruar me fotografi. Revista do të jetë tremujore, ku hapësirë të barabartë do t'i kushtohet poezisë, prozës, intervistës, esesë dhe kritikës.
Ag Apolloni, kryeredaktor i kësaj reviste, tha së revista si simbol kulturor i Kosovës synon të ruajë identitetin e saj të krijuar ndër vite, duke u bërë revistë e cila do të promovojë vlera dhe studiues, poetë e prozatorë të rinj.

Pjesëmarrës në këtë ngjarje ishin edhe ish-kryeredaktorët e kësaj reviste si Ramiz Kelmendi, Rexhep Qosja, Nazmi Rrahmani dhe Sali Bashota, të cilët vlerësuan lartë punën dhe përkushtimin për të rifilluar punën kjo revistë e cila i cilësua nga ta si simbol i letërsisë kulturës shqiptare.
Kolegjiumi i redaksisë përbëhet nga Gëzim Aliu, Gonxhe Boshtrakaj, Agron Y. Gashi, AvniAlija dhe Adil Olluri.

Revista “Jeta e re” për herë të parë doli në vitin 1949 me kryeredaktor Esat Mekulin.
Përveç studiuesve nga trevat shqiptare, me punimet e veta do të kontribuojnë edhe studiues nga vende të ndryshme të Evropës. /S. Krasniqi
 

Prapa

Shpërndaje artikullin:

Komento:
E Shtunë

19

Prill

2014

Fotolajm

17.04.2014 15:19 - Të enjten, një veturë është rrokullisur te semaforët afër Qendrës së Studentëve në Prishtinë. Gjatë ditës deputetë të Kuvendit të Kosovës kanë reaguar lidhur me sigurinë në komunikacion. Ata kanë kërkuar gjoba të ashpra për drejtuesit e automjeteve të cilët nuk respektojnë rregullat e komunikacionit. /Foto: Telegrafi

Kjo Agjenci Lajmesh menaxhohet dhe kontrollohet nga Qendra Mediale KNN (Kosovo News Network). Informacionet e publikuara në portalin knninfo.com nuk mund të kopjohen dhe përdoren për çfarëdo qëllimi, pa një marrëveshje bashkëpunimi me drejtuesit e KNN-së. Të gjitha të drejtat e botimeve në këtë portal janë të rezervuara dhe të mbrojtura. Përdorimi i informatave mund të bëhet duke përmendur burimin, ndryshe konsiderohet një shkelje e të drejtave të autorit.

© Copyright 2010 - Kosovo News Network - All Rights Reserved - Powered: By Refresh